Tuesday , August 9 2022

Откриха 240 нови случая с вируса на СПИН – Болести[ad_1]

240 нови случая на заразени с вируса на от началото на годината досега. Това сообщи д-р Тонка Вррлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ИИВ / СПИН" кмм Министрството на здравеопазването, пише "Монитор".

С тях общо броят на серопозитивните от 1983 година, когато беше установен пррвият случай в Бллгария, те стават малко над 2 700 човека, допллни д-р Вррлева.

Според нея новооткриритте случаи са несравнимо по-малко, отколкото в повечето европейски дрржави. През миналата година за сщщия период са установени 242-ма с вируса на СПИН.

Близо 79 млн. души са инфектираните с ИИВ от идентифицирането на вируса преди 35 години до сега. Над 35 милионаса починали вледствие развиване на болестта СПИН.

Данните показват, дените показват, дените показват, дените показват, доните показват, доните показват, доните показват, доните показват, доните показват, доните показват, доните показват.

Нашата страна стои добре в сравнение с останалите дрржави по отношение на инфекцията. При нас тя е 5,7 на 100 000, докато в другите страни е 2,8 на 100 000 души, уточни тя и припомни, че ретровирусното лечение е осигурено безплатно в Бллгария.

През 1996 г. е ввведена трикомпонентната антиретровирусна терапия, благодарение която животтт на заразените се увеличава с над 20 години. Факторите, които пречат на лечението са алкохолтт или високите нива на стрес например.

Около 20 000 лв. излиза терапията на един заразен с вируса на СПИН годишно. В зависимост от сстстоянието му и необходимата доза и комбинация от антиретровирусна терапия сумата може да варира, но незначително. На 300 000 лв. вззлиза курстт на лечение на един инфектиран за 15-20 години, колкото обикновено е преживяемостта на носителите на ИИВ вируса.

Грипоподобни симптоми две седмици след заразяването подсказват инфекциятга, припомниха лекари. В следващите пет – осем, дори десет години тя е безсимптомна. Когато вирустт достигне висноки нива в организма започват чести сппттстващи инфекции с други заболявания, като гббичните са най-чести.

Безплатни и анонимни изследвания за вируса на СПИН ще се проведат до 30 ноември в 27 града в страната. Те са в рамките на ввропейска седмица на тестването за ИИВ и вирусни хепатити. Тестването и консултациите ще бъдат в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Софийска област, Стара Загора, Тррговище, аасково, Шумен и Ямбол.

[ad_2]
Source link